Paraziták és ragadozók: innen ismered fel, hogy az áldozatuk lettél

Az áldozat típusú személyiség szinte mágnesként vonzza azokat, akik zsákmányt keresnek: ők az úgynevezett ragadozók és paraziták.

Ha úgy döntöttél, szeretnéd őket ezentúl elkerülni, hasznos lehet, hogy idejében felismered őket.

Kezdjük, mindjárt a legfontosabbal:

Lelke mélyén minden emberi lélek ártatlan. Nincsenek született ragadozók, paraziták, csak valaha egykor csodálatos tisztaságú és szépségű emberi szívek és érző lények, akik ilyen vagy olyan okokból eltávolodtak igazi önmaguktól. Ezt sosem felejthetjük el.

Mégis azonban a mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy találkozni fogunk velük, inkább többször, mint kevésszer, és mindamellett, hogy úgy tekintünk rájuk, mint fejlődésben lévő lelkekre, akik szintén úton vannak, kénytelenek leszünk megtanulni megvédeni magunkat tőlük. Van oka, hogy így viselkednek, de legalábbis az utunk elején, jobban tesszük, ha ítélkezés nélkül egyszerűen megtanuljuk felismerni és távol tartani magunkat tőlük, ahelyett, hogy engednénk, hogy magukkal ragadjanak bennünket.

Hogyan működnek azok a bizonyos ragadozók és paraziták?

Ez a cikk nem arról szól, hogy miként válik valaki személyisége ilyenné, hanem arról, miről ismerhetjük fel ezt a típusú viselkedés formát, személyiséget.

A ragadozó illetve parazita típus legfőbb ismertetőjegye, hogy úgy akar energiához jutni, hogy nem maga dolgozik meg érte, hanem elveszi valaki mástól, aki hajlandó a sajátjáról lemondani.

Az életben minden egy nagy adok-kapok, és normális esetben már gyermekként megtanuljuk, hogy mindennek ára van: ahhoz, hogy bizonyos dolgokhoz hozzá jussunk, erőfeszítést kell értük tennünk.

Energiát kell bele tennünk: az időnket, a figyelmünket, az erőnket, a megszerzett, jól megérdemelt pénzünket.

A ragadozó és a parazita ugyanannak a viselkedésnek két megnyilvánulási formája, és általában ezek a típusú személyiségek a kettőt a szituációtól függően váltakozva használják:

 • Passzív erőszak, a parazita: áldozatnak állítják be magukat, és a sajnálatunkra építenek, azaz úgy manipulálnak minket, hogy önként odaadjuk, amit akarnak
 • Aktív erőszak, a ragadozó: mikor a sajnálatkeltés nem működik, erőszakossá válnak, és megpróbálják tőlünk erővel elvenni

Egy szóban összefoglalva a ragadozók illetve paraziták ERŐSZAKOSAK, más szóval AGRESSZÍVEK.

Hogyan és miért válunk  erőszakos emberek áldozatává?

Vajon tényleg te irányítod a saját életed?

Az áldozattá válás mechanizmusáról már írtam korábban, a képre kattintva olvashatsz róla bővebben. ⇒⇒⇒

Abban a pillanatban, mikor egy veszteség miatt elveszítjük az életünk felett az irányítást, olyanná válunk, mintha a homlokunkra lenne írva: nekem már nem kell az életem, aki kapja marja.

És azonnal megjelennek életünkben az erőszakos emberek, akik imádnak elvenni, és utálnak elfáradni.

Agresszív emberekkel találkozni fogsz a munkahelyeden, a baráti körödben vagy épp a hétvégi bevásárláskor, de legjellemzőbben a párkapcsolati mintáinkban bukkannak fel, úgyhogy ezt vesszük most példaként az egyszerűség és jobban érthetőség kedvéért.

Amiről felismered őket:

 • Nem szeretnek dolgozni. Ha van is munkájuk, munkahelyük, tipikusan ők azok, akik úgy fogják meg a munkát, hogy más is hozzá férjen. Velük mindig elbánik az élet, ők “csak” ennyire vihették, ők áldozatok a munkahelyükön, akiknek sosincs lehetősége előrelépni. Ők azok, akiknek mindig veszteséges a vállalkozása, amiről ők persze sosem tehetnek. Mindig hangoztatják, hogy te, aki odateszed magad, neked bezzeg milyen könnyű, mert neked szerencséd volt, míg nekik nem. Neked teljesen más, mert te jobb helyre születtél, más iskolába jártál, rendesebb volt a főnököd, stb..
 • Nem szeretnek elfáradni, erőfeszítést tenni. Velük hímes tojásként kell bánni, mert ők kiborulnak, nekik mindig van valami egészségi problémájuk, amiért neked kell megemelni, felvenni, odamenni… Ők sérülékenyek, őket leszázalékolták, ők betegesek, nekik allergiájuk van…
 • Nem szeretik a problémás, bonyolult dolgokat. Inkább szőnyeg alá sepernek, letagadnak. Fárasztja őket, ha valamit át kell gondolni, kielemezni, mérlegelni, megoldani, döntéseket hozni. Ilyenkor gyakran feszültté és türelmetlenné válnak, ez amúgy az igen-igen alacsony energia szintjükre vezethető vissza. Nem baj, majd te megoldod ezt is, ugye? Sem fizikai, sem szellemi szinten nem képesek erőt, energiát tenni a dolgokba.
 • Mindeközben imádnak kifele csillogni, és folytonos kényszert éreznek, hogy a külvilág felé bizonyítsák, milyen sikeres és kiteljesedett az életük. Ők azok, akik folyton más tollával dicsekednek, akik felteszik a facebookra az új autót, a külföldi nyaralást, amit te vettél, amiért te dolgoztál meg.
 • Felszínesek, képtelenek őszinte, mély érzések megélésére. Na most itt kapaszkodj meg, mert állati melót tesznek bele, hogy az ellenkezőjéről meggyőzzenek! Az elején megtévesztően figyelmesek, adakozóak, romantikusak, sugárzóan kedvesek is lehetnek. Addig. Amíg mindent megkapnak tőled, amit akarnak. És csak addig. De erről majd később.
 • Képtelenek igazi együttérzésre, azaz hiányzik belőlük az empátia. Nem tudják beleélni magukat a másik helyzetébe, nem érdekli őket mások problémája és egyoldalúan kommunikálnak. Egyedül saját magukból képesek kiindulni, nem mutatnak toleranciát, kizárólag a saját érdekeik, szükségleteik megszerzésére irányul a figyelmük. A személyiségük fejlődése talán egy csecsemő szintjén megrekedt felnőtt viselkedéséhez hasonlítható, aki még képtelen közösségben gondolkodni, és önző módon, másokra szorulva követeli magának az ételt, a figyelmet, miközben ő nem ad vissza semmit, vagy csak igen keveset. Az ilyen típusú személyiség a párkapcsolatban nem egyenrangú félként viselkedik, aki szerelmet érez, hanem egy újabb “szülőt” keres magának, aki hajlandó róla tovább gondoskodni, a problémáit helyette megoldani, az érzelmi szükségleteit betölteni.
 • Állandóan feszültek és ingerlékenyek, képtelenek jól érezni magukat a bőrükben. Folyton valamilyen ellenséggel háborúznak, valakit kibeszélnek, állandó drámáznak. Ez azért is nagyon praktikus, mivel amíg sikerül a drámájukba téged is bevonni, addig elterelődik róla a figyelmed, hogy az áldozatukká váltál, és őket sajnálod magad helyett.
 • Hiányzik belőlük az alkotó, teremtő, kreatív energia: számukra mindennemű fizikai vagy szellemi energia befektetés egy szörnyű teher. Minden kerülendő, ami fárasztó, ami fájdalmas, ők azok, akik mindenre bekapnak azonnal egy pirulát, az a lényeg, hogy ne fájjon. Gyakran passzívak és zárkózottak, és téged is igyekeznek hermetikusan elidegeníteni a megszokott környezetedtől.
 • Érdekes módon, megfigyelheted, hogy amennyire ne képesek terhet felvállalni, annyira agresszívak: ez itt egy látszólagos ellentmondás! Amíg te abba teszed az energiád, hogy megszerezd, ami neki kell, ő abba, hogy téged agresszáljon. Ez a gyakorlatban valahogy úgy mutatkozik meg, hogy mivel ő sosem fárad el, veled ellentétben, folyton az izgatja, hogyan vehetnétek meg valami drágábbat, és folyamatosan elégedetlen. Ez lesz majd a veszte. A parazita érdekes vonása, hogy nem képes leállni, mindig többet akar. Szebbet, többet, drágábbat, márkásabbat, és egyre gyakrabban. Addig agresszál, amíg le nem szívja mindened, amid van, aztán tovább áll.
 • Lesarkítva nagyjából úgy működnek, hogy annál elégedettebbek, minél több energiához jutnak általad, minél kevesebb energia kifejtése mellett.

Nézzük meg most, ennek az agresszív viselkedésnek a folyamatát illetve a fokozatait:

 1. Sajnálat keltés, érzelmi manipuláció. Minden bizonnyal kezdetben ő lesz a jó ember, akivel elbánt az élet. Te leszel a jó ember, aki megsajnálja, és végre jól bánnak vele. Ezt nagyon fogod élvezni, mert jó érzéssel tölt majd el, hogy jót teszel valakivel. Valószínűleg te szeretsz másokról gondoskodni, és nem idegen tőled  az önzetlen adakozás. Ebben a szakaszban nagyon fel van dobódva, és kellemes lesz vele az együttműködés. Boldognak és vidámnak látod majd, ő pedig sugárzóan édes lesz, sziporkázóan romantikus és odaadó.
 2. Bűntudat keltés. A kezdeti harmonikusnak tűnő szakasz nem tart sokáig: egyre terhesebb lesz, hogy míg te egyre többet teszel bele a kapcsolatba, ő egyre elégedetlenebbé, feszültebbé válik. Egyre gyakrabban fogod érezni, hogy kevesebbet kapsz, mint adsz, és ezt szóvá is teszed. Az első igazi konfliktusok során kiderül, hogy nem képes felelősséget vállalni, és mindenért téged hibáztat. Félelmetes érzékkel letapogatja a gyenge pontjaidat, és elkezd manipulálni, bűntudatot kelteni benned. Te megígérted, te szédítetted, te nem gondoltad komolyan, te játszottál az érzéseivel, te komolytalan vagy, te túl könnyen feladod, neked az a bajod, hogy önbizalom hiányos vagy, te anyagias vagy, te sajnálod tőle…stb
 3. Hiszti és kifárasztás. Minden egyes alkalommal, amikor próbálod a kialakult konfliktust megbeszélni vele, és tisztán kommunikálni a szükségleteid, ő hisztizni kezd, dührohamot kap, csapkodja az ajtót, úgy csinál, mintha nem hallaná, amit mondani próbálsz. A saját szükségleteit viszont folyamatos agresszióval hangoztatja, egyre csak ismételgeti, újra és újra felhozza, rád erőlteti, amit nem akarsz. És mivel te nem szereted vele ellentétben a konfliktust és a feszültséget, addig erőszakoskodik, amíg meg nem kapja, csak hogy végre nyugtod legyen tőle. Ekkora már általában elkezdtél magadba zárkózni, és el-el gondolkozol a kapcsolatból való kivezető úton. Kedvetlen vagy és fáradt. Őt ez csöppet sem zavarja, továbbra is azt kommunikálja kifele és érezteti veled, hogy minden tökéletesen rendben van. Ha beszélni próbálsz vele, azt sem érti, mi a probléma.
 4. Elkezdesz fellázadni. Megvonni. Kevesebbet adni. Kibúvókat keresel, máshol visszatölteni magad. És az életed egy állóháborús hadi színtérré válik, ahol ő meglepő könnyedséggel mozog, és szinte fel van villanyozódva, hazudik, letagad, manipulál, míg te egyre kimerültebbé válsz. Elkezd elfogyni az energiád, betegségek jelennek meg,  vészesen lemegy az energia szinted.
 5. Itt általában már elkezd működésbe lépni az életösztön, ha még maradt benned elég, és nem mondtál le róla teljesen. Elkezdesz a sarkadra állni. És amikor nem működnek többé a fentebb sorolt passzív agressziós viselkedési minták, elkezdi használni az aktívakat. Sajnos túl sokan vannak, akik idáig eljutnak, és fontos erről is beszélnünk.
 6. Fenyegetés, bántalmazás, fizikai erőszak. Ez a következő szint, ahonnan segítség nélkül kilépni már igen-igen nehéz. Mikor megfenyeget, hogy elveszi tőled a gyerekedet, kisemmiz, ha el mered hagyni. És egyre gyakoribbá válik a megfélemlítés, akár fizikai bántalmazás. Mert a parazita ettől sem riad vissza. Azoknak a száma, akik a fizikai bántalmazásig eljutottak az áldozattá válás folyamatában, sokkal magasabb, mint gondolnánk, és a magyarországi adatok messze alatta állnak a valóságnak. Talán körületted is élnek hasonló helyzetben emberek, de mivel az áldozatok szégyellik a kialakult helyzetet, nem mernek róla beszélni, és gyakran túl későn kérnek segítséget.

Az agresszió ilyen vagy olyan formája egyaránt megtalálhat férfiakat és nőket.

Kizárólag rajtunk múlik, mikor szállunk ki belőle. A parazita játszmájából.

Ezért nagyon fontos, hogy idejében felismerjük és megtegyük a szükséges lépéseket.

Fontos itt tisztáznunk, hogy a játszmából senki helyett kiszállni nem lehet, és minden felnőttnek vállalnia kell saját döntései következményét.

Azért viszont mindnyájan felelősséggel tartozunk, hogy lépéseket tegyünk, mikor gyermekek válnak felelőtlen, magukat felnőttnek nevező emberek áldozatává. Tartsuk nyitva a szemünket és kérjünk számukra segítséget.

A parazita típusú ember rendkívül szívós és ellenálló. Ebben van az ereje. Ha úgy érzed, áldozattá váltál, fel kell rá készülnöd, hogy nem fog könnyen lemondani rólad. Mondhatnám úgyis, hogy minél többet adtál neki, minél kevesebbért cserébe, annál jobban fog ragaszkodni hozzád. Annál jobban fog “szeretni”. Így fogalmaz majd. Felvágja az ereit, begyógyszerezi magát, látványos öngyilkosságot rendez.

A parazita típusú személyiséggel mindennemű erőfeszítésed, hogy megbeszéld a helyzetet hiábavaló lesz. A kapcsolatból való kilépés leghatékonyabb módja a magyarázkodás nélküli távozás és radikális elhatárolódás.

Ne számíts arra, hogy valaha is képes leszel vele egy normális, adok-kapok típusú, harmonikus kapcsolat felépítésére. A parazitával való együtt maradás egyenlő azzal, hogy lemondtál az életedről.

EZ PEDIG SOHA NEM TÖRTÉNHET MEG

Kérj bátran segítséget, és ne szigetelődj el. Aztán, ha hátat fordítottál a parazitának, sose nézz vissza, mert ő is változik majd egyszer, de csak nagyon lassanként és nagyon keveset. Nem a te dolgod, hogy segíts rajta, segíts inkább magadon, és vedd vissza a kezedbe az irányítást az életed felett!

Sok idő kell még, míg visszanyered majd az erődet, és megtanulod az agresszív embereket kezelni, magadtól távol tartani.

És sok idő kell majd ahhoz is, hogy megtanulj megbocsátani, és felismerni, hogy végig a  te kezedben volt az irányítás, és a a parazita nem tett mást, mint elvette azt, amit te magadtól odaadtál neki.

Csak tükröt tartott neked: talán nem akartad eléggé a saját életed, talán itt volt már az ideje új életet kezdeni, és nélküle sosem sikerült volna!

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .